Записатися на прийом
Пн-Пт 10:00 - 20:00 Сб 10:00 - 17:00

Якою буває імплантація зуба: види і особливості методів

Статтю написав:
Директор стоматологічної клініки WDR
Статтю перевірив:
Лікар-стоматолог, ортопед, гнатолог, хірург
Дата оновлення:
30-12-2023

Імплантація зуба — це вже хірургічна операція, тому в голові у людини з'являється безліч питань, на які складно відповісти самому собі:

  • стоматологий дуже багато, але в яку краще звернутися? 
  • а стоматолог-імплантолог там досвідчений? 
  • а ціни — доступні? 
  • який імплант краще ставити? 
  • а чи можна мені взагалі ставити імплант? 
  • а коли ставити імплант: відразу чи потім, коли буде настрій?

і навіть якщо всі ці питання вирішені, залишається найважливіший — яким способом проводити імплантацію зуба.


Насправді, пацієнту достатньо звернутися до хорошого фахівця. Який в свою чергу, допоможе вибрати підходящого під вашу ситуацію виробника імпланта, розповість як буде проводитися і які етапи включає імплантація.

Проте, сьогодні поговоримо про способи імплантації зубів і їх особливості. І, щоб було простіше розібратися, розглянемо способи імплантації зубів за чотирма ключовими факторами:

  • за кількістю етапів операції; 
  • за необхідності видалення зуба перед імплантацією; 
  • за функціональним призначенням; 
  • за часом до можливості пережовувати їжу після операції.

Поїхали!

За кількістю етапів

Імплантацію проводять за один або за кілька візитів в клініку. Кожен спосіб має свої переваги і недоліки, але, перш за все, залежить від ситуації і показань.

імплантація зуба: види і особливості методів

Імплантація за один візит

Одноетапна імплантація або імплантація з негайним навантаженням — це сучасна комплексна процедура, яка передбачає установку імпланта і тимчасове протезування за 1 день. Ця процедура чудово підходить пацієнтам, яким необхідно зберегти естетику повного зубного ряду протягом усього часу приживлення імпланта.

Однак, незважаючи на свої очевидні плюси, одноетапна імплантація підходить не для кожної клінічної ситуації. Важливими критеріями для проведення такої операції є:

  • відсутність запальних процесів; 
  • достатній обсяг кісткової тканини в області імплантації; 
  • хороша щільність і розмір ясен; 
  • сильний імунітет.

Одноетапна імплантація як метод, широко і успішно застосовується в усьому світі.

Імплантація за один візит в клініку проводиться тільки в ситуаціях, коли лікар впевнений на всі 100% в тому, що методику можна застосувати в конкретному випадку.

Імплантація за кілька візитів

Таку імплантацію називають двоетапною, тому що лікар проводить основні етапи операції (установку імпланта на місце втраченого зуба, фіксацію абатмента і коронки) послідовно, протягом декількох візитів в стоматологію.

Імплантація в кілька візитів вважається більш ефективним і безпечним методом відновлення зубного ряду, а завдяки маніпуляціям досвідченого стоматолога-хірурга — результативність операції прагне до 100%.

Читайте в нашому блозі: Коли не можна проводити імплантацію зуба

За тривалістю паузи між видаленням зуба і вживленням імпланта

Якщо зуба немає, все просто, доктор проводить імплантацію, одноетапним або двохетапним способом.

Якщо ж зуб є і підлягає видаленню, існує два варіанти розвитку подій:

  1. При відсутності запальних процесів ми проводимо одномоментну імплантацію: видаляємо зуб і встановлюємо в лунку імплант. Такий метод дозволяє зберегти максимальну кількість кісткової тканини і істотно скоротити реабілітацію. 
  2. Якщо присутнє запалення тканин, кіста або гранульома. Видалення зуба і імплантація проводяться окремо. Пауза між процедурами може становити 2-4 місяці. Це робиться для того, щоб прибрати запалення, дати кістковій тканині сформуватися в зоні майбутньої імплантації, а також — знизити ризики ускладнень.

пауза між видаленням зуба і вживленням імпланта

Читайте в нашому блозі: Атравматичне видалення зуба: процедура, яку ніхто не розуміє

За функціональним призначенням

Імплантація не завжди проводиться в якості відновлення одного втраченого зуба. Наприклад, в ситуаціях, коли у пацієнта відсутні кілька зубів підряд або всі зуби на щелепі, лікар може також порекомендувати вживлення імплантів в якості основи для подальшого протезування. 
 
Тому імплантацію за функціональним призначенням можна розділити на три види:

  • відновлення одного зуба; 
  • відновлення кількох поспіль відсутніх зубів (пацієнту імплантують два імпланта, на яких фіксуються три коронки); 
  • відновлення всіх зубів на щелепі (конструкція All-on-4, All-on-6 , All-on-8).

Імплантація за призначенням

Установка імпланта може вирішити проблему відсутності як одного зуба, так і всього зубного ряду.

За часом до можливості кусати і пережовувати все, що хочеться

Можливість повноцінно харчуватися безпосередньо залежить від того, за якою саме методикою пацієнту проводили імплантацію.

При одноетапній імплантації

Тимчасова коронка виводиться з жувального ряду, фіксується на декілька міліметрів нижче ваших зубів. Це необхідно для того, щоб уникнути значного навантаження на імплант в процесі його приживлення.

В період 10-14 днів після операції, до зняття швів, хірург рекомендує пацієнту виключити з вживання їжу, яка може подразнювати слизові: тверде, гостре, кисле, солоне і дуже солодке.

Через 3-4 місяці, коли відбудеться остеоінтеграція імплантату (приживлення), тимчасова коронка буде замінена постійною і ви зможе повноцінно кусати і пережовувати все, що хочеться.

При двоетапній імплантації

При двоетапній імплантації до моменту зняття швів діють правила «дитячої дієти».

Далі протягом 3-6 місяців, ви будете харчуватися так само, як до імплантації. Довгоочікувана можливість кусати, гризти і жувати їжу, за якою ви напевно нудьгували, повернеться в день установки абатмента і коронки.

Стороженко Артем Володимирович
Стороженко Артем Володимирович
Cпеціалізація: Лікар-стоматолог, ортопед, гнатолог, хірург
Досвід роботи: Понад 10 рокiв
Записатися
на консультацію
до цього лікаря

Яку імплантацію частіше проводимо в стоматології WDR «Вайдер» на Позняках

Двоетапна імплантація в стоматології WDR на Позняках рекомендується пацієнтам частіше, ніж одноетапна. Причина цього проста: імплантація за один візит супроводжується збільшеними ризиками і коштує дорожче. Крім цього, одноетапна імплантація має додаткові протипоказання. 
 
Однак, при наявності відповідної клінічної ситуації і запиту пацієнта, наприклад, відновити зуб в зоні посмішки, одноетапна імплантація може бути ефективним і естетичним рішенням.

 імплантація преваги одноетапна та двоетапна

Висновки

Імплантація зуба проводиться за різними методиками з урахуванням побажань, показань, ситуації в ротовій порожнині і особливостей організму конкретного пацієнта.

Основне завдання установки імпланта — відновлення цілісності зубного ряду. При цьому, якщо на щелепі відсутні всі зуби, лікарі встановлюють імпланти в якості основи для майбутнього протезування (All-on-four або All-on-six).

Якщо ви хочете знати ще більше про методики імплантації, приходьте на консультацію до нашого стоматолога-імплантолог: лікар проведе огляд і детально відповість на всі ваші запитання.