Записатися на прийом
Пн-Пт 10:00 - 20:00 Сб 10:00 - 17:00

Виправлення прикусу за методикою FACE

Статтю написав:
Директор стоматологічної клініки WDR
Статтю перевірив:
Лікар-стоматолог, ортодонт, кандидат медичних наук
Дата оновлення:
30-12-2023

Виправлення прикусу звичайними брекет-системами показує хороші результати в короткостроковій перспективі. Якщо дивитися довгостроково, зуби часто прагнуть повернутись в початкове положення. Це може звести нанівець всі докладені зусилля.

Фізіологічні причини, що не залежать від лікаря та пацієнта, сприяють поверненню зубів у положення, в якому вони були до лікування.

Методика FACE розроблена з метою мінімізувати такі ризики. Пропис FACE дозволяє зубам прийняти правильне положення та закріпити їх назавжди, використовуючи сучасні знання у будову щелепно-лицьового апарату.

Сутність підходу FACE Evolution

Відразу хочемо пояснити, що FACE — не бренд брекет-систем. Це інноваційна методика виправлення зубного ряду, заснована на глибокому вивченні щелепно-лицевого апарату людини.

Суть подхода FACE Evolution

FACE — це абревіатура, яка розшифровується як «функціональна та естетична досконалість». Саме таку мету поставив перед собою доктор Домінґо Мартін. 25 років досліджень команди FACE дозволили створити методику FACE Evolution для вирішення складних аномалій та збереження результату на все життя.

Натхненням для створення ортодонтичної методики FACE було бажання позбавитися основних недоліків класичного підходу:

  • класичні брекети (металеві, керамічні, сапфірові) ефективні не завжди;
  • зуби прагнуть повернуться у вихідне положення;
  • у складних випадках класичне лікування може бути малоефективним без видалення деякої кількості зубів, часто абсолютно здорових.

Читайте в нашому блозі: Як вибрати брекети, які краще для дітей та дорослих

Відмінність від класичного методу

Патології росту і розташування зубів у щелепі, часто пов'язані з аномаліями розвитку в щелепно-лицевому апараті. У пацієнтів із подібними порушеннями, ще до початку лікування брекетами, можна спостерігати рецесію альвеолярного гребеня — втрата кісткової тканини у зоні, де розміщуються зуби на щелепі. Коріння таких зубів можуть оголюватися, виходити з кістки і впиратися в ясна, їхнє кріплення слабшає і призводить до наступних наслідків:

  • зміна лінії росту;
  • кривизна прогресуюча з часом;
  • прагнення до первісного стану, після ортодонтичного лікування;
  • після виправлення, зуби втрачають можливість переносити повноцінне жувальне навантаження.

Для корекції подібних порушень за методикою FACE Evolution німецька компанія Forestadent спроектувала брекет-системи, які дозволяють повною мірою провести лікування. Конструкція цих брекетів містить велику кількість інновацій:

преимущество FACE Evolution

  1. Ультранизкий профіль брекету суттєво підвищує ефективність та комфорт лікування.
  2. Згладжені та закруглені краї брекету — це комфорт та безпека для вашої слизової та язика.
  3. Дуже надійна фіксація брекетів завдяки запатентованій технології в основі, що повторює форму зуба.
  4. Додатковий паз на брекеті дозволяє встановлювати додаткові ортодонтичні конструкції.
  5. Більш потужний і широкий затискач з функцією клямки.

Завдяки технічним нововведенням брекет-система дозволяє переміщувати зуби у заданому напрямку швидко та точно. Низький профіль навантажує коронкову частину зуба і нівелює ризики вивести корінь зуба з кістки.

Але, найголовніше в тому, що завдяки великому набору інструментів, закладених у конструкцію брекети-системи, лікар ортодонт може точно варіювати показники зміщення зубів і силу тиску. Значний кут випрямлення, дозволяє повернути корінь, що виступає, в межі альвеолярного відростка щелепи, при цьому розташувавши коронку зуба в правильне положення.

У передній частині щелепи нерідко зустрічається тонкий альвеолярний гребінь. При класичному лікуванні брекетами задається невеликий нахил всередину, що може вивести корінь з лунки, навіть у зуба, що нормально стоїть. Ортодонтична методика FACE, навпаки, надає зубу нахил назовні, що зрештою зберігає чи повертає корінь зуба в лунку. При цьому видима частина вирівнюється.

Ще однією перевагою методики FACE Evolution є можливість комбінувати брекет-системи. Наприклад, активну BioQuick і пасивну BioPassive. Перша вирівнює ряд ефективніше та швидше, друга дозволяє краще контролювати переміщення кожного зуба у складних ситуаціях.

Керамічна система QuickClear з металевою кліпсою — це відмінне рішення з точки зору естетики, завдяки лігатурам з кераміки, при цьому брикет має всі переваги металевої системи, а це швидкість і надійність.

Читайте в нашому блозі: Як визначити, чи потрібні мені брекети?

Показання до лікування за методикою FACE

  • будь-які аномалії зубного ряду;
  • вирішення естетичних проблем;
  • виправлення прикусу;
  • підготовка до імплантації або протезування;
  • витягування зубів, що не прорізаються.

Методика FACE застосовується на постійних зубах і добре показує себе у найскладніших випадках. Наприклад, після невдалого ортодонтичного лікування або при дефіциті кісткової тканини.

Протипоказання до лікування за методикою FACE

Бувають відносні та абсолютні протипоказання. До відносних насамперед відноситься погана гігієна та захворювання ясен, такі як пародонтит у початковій формі. У подібних випадках ортодонт направить пацієнта на лікування до терапевта. Після санації ротової порожнини ми можемо повернутись до питання встановлення брекет-системи.

Абсолютні протипоказання:

  • захворювання кісткової та сполучних тканин;
  • психічні розлади;
  • хронічні інфекційні захворювання;
  • захворювання крові;
  • захворювання ендокринної системи.

Висновки

Стоматологія — одна з найпрогресивніших галузей медицини. Інновації та технології з'являються щорічно, що дозволяє досягати ідеальних результатів за будь-якої клінічної картини. Проте, ортодонтичне лікування — це завжди командна робота, лікар та пацієнт проходять шлях до здорової та красивої посмішки разом. Аналіз досліджень, моделювання кожного етапу лікування, встановлення та корекція брекет-системи — це внесок лікаря. Від пацієнта потрібно старанне дотримання рекомендацій лікаря та дисципліна у щоденному гігієнічному догляді.

Читайте в нашому блозі: Гігієна порожнини рота при ортодонтичних конструкціях

Важливо розуміти, що навіть найінноваційніші методики та брекет-системи не виправляють зуби самі. Підходьте відповідально до вибору клініки та лікаря-ортодонта. Адже ортодонтичне лікування — це тривалий процес, і важлива не лише кваліфікація, а й комфортна, приємна взаємодія.

Ми готові запропонувати те й інше. Приходьте знайомитися в стоматологію WDR «Вайдер» на Позняках, будемо раді вас бачити!

Бути здоровим і красивим — такий результат точно вартий того, щоб докласти зусиль.